T O M I S L A V C I

ZVANI^NA PREZENTACIJA MESNE ZAJEDNICE

Po~etna stranaVesti iz selaGde se nalazimoPrinc tomislavIstorija selaFudbalski klubPoqoprivredaIzve{taji M.Z.Firme u seluNove fotografijeStare fotografije

 

 

 

 

 [kolske fotografije
    Учитељ Душан Драгославић је одиграо значајну улогу у развоју села. У периоду између два светска рата учитељи и свештеници су били носиоци писмености, духовног живота и свеобухватне организованости села. Учитељ Драгославић се посветио организовању сељана и заједено са њима успео да од Томиславаца начини једно за оно време напредно и узорно место.

    Изграђен је модеран дом културе који је и дан данас импозантна грађевина и који одговара и савременим потребама. Саграђена је нова модерна школа, све улице су имале поплочане тротоаре што је у оно време била реткост. У сутерену дома је изграђено модерно парно купатило какво нису имали ни многи градови а вероватно ни једно село, избушени су артерски бунари у пашњаку и код дома тако да је село имало здраву и чисту воду.

    Уз градитељске потхвате постојала је потреба да се ради на подизању културног и образовног живота сељана. Треба узети у обзир да је становништво тек било досељено из пасивних и у оно време заосталих крајева. Због тога су сви улагали много напора да се прихвати нови начин живота и обраде земље прилагођен средини у коју су дошли. Задивљујућа је била њихова жеља за новим и бољим животом, њихова способност и снага да су све то успели у једној генерацији.

    За жене су организовани курсеви, предавања из домаћинства, све породице су обавезно суботом ишле на купање у сеоско купатило, организоване су приредбе, колективне посете другим околним насељима, спортска такмичења, било је активно соколско друштво.

    Селу је у част рођења принца Томислава Карађорђевића дато име Томиславци, а учитељ је свом старијем сину дао име Томислав.

    Захваљујући свим овим активностима село се надалеко прочуло. У њега су долазиле високе државне делегације да виде то узорно место. Краљ Александар I Карађорђевић је учитеља Драгослваића одликовао сребрним орденом због заслуга за развој села. Тиме је одато признање њему као организатору, али и свим сељанима јер за све успехе не може бити заслужан само појединац. Стварне заслуге има цела сеоска заједница.

    Учитељ Драгославић је рођен у Црној Гори у селу Љуботињ. Завршио је учитељску школу у Суботици. У село је дошао 1928. године. Био је учитељ и управитељ школе. Заволео је ово место, живео је и радио за његов напредак и остао духом вечито везан за њега. Умро је у Бачкој Тополи 1967. године, али је по сопственој жељи сахрањен у својим Томиславцима и ту нашао свој вечни дом.

 

 

            

                  

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Clocks for website
<a href="http://www.clock4blog.eu">clock for blog</a>
Free clock for your blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
insuring car  

 

 

 Пријатељи презентације